Martenslinde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Martenslinde? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Door middel van zonnepanelen op jouw woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Als gevolg van dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dit ook op ons dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij handige adviezen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Martenslinde!

zonnepanelen installateur 3742
 • Lagere energiekost.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieLimburg
GemeenteBilzen
Postcode37420
Gasverbruik20.520 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€163,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Martenslinde juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Bilzen. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Bilzen zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Martenslinde
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen met een lage rente een speciale lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4990), dan is het belastingvoordeel al gauw €619. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Martenslinde komen doorgaans uit tussen de €4300 en €6500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen staat voor pakweg 3040 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco en/of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €760,00 (tarief juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Martenslinde bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117906€3625 – €4475€390
2289012€5225 – €5900€575
3339015€6050 – €6025€850
4396017€6450 – €6600€890
5441019€6975 – €7250€980
6487021€7600 – €7950€1040

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Martenslinde check je of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Martenslinde bedraagt 3460 kWh. Dat staat gelijk aan circa 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen passend, voor 1800 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2900 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3875 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De doorsnee bewoners kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Martenslinde?

Tijdens de montage van panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-martenslinde

Een zonnepanelen-installateur vinden

Direkt zonnepanelen bedrijven in Martenslinde vergelijken? Op basis van het onderstaande stappenplan heb jij vandaag nog een professionele expert in je postcodegebied. Het merendeel van de bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de offerteprijs. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Definieer duidelijk de woning. Het type huis (schuin + plat) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Maak ook een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Martenslinde.

 4. Vul contactgegevens in

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft naam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit de omgeving. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar vraag ook om eventuele keurmerken (bijv. IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Martenslinde op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Martenslinde
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Martenslinde een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!