Antwerpen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Antwerpen? Zonnepanelen zijn duurzaam en een goede investering. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Gezien de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met deze pagina ontdek je handige raadgeving die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Antwerpen!

zonnepanelen installateur 2000
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieAntwerpen
GemeenteAntwerpen
Postcode20000
Gasverbruik22.180 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€170,94

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Antwerpen juni 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Antwerpen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Antwerpen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Middels de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Antwerpen
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4900), dan loopt het voordeel al gauw op tot €607. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met 6 procent rente. De win is er niet alleen voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden consumenten hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (juni 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Antwerpen fluctueren tussen de €5000 en €6000 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op ongeveer 2930 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €732,50 (prijs juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Antwerpen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel ontdek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119608€3500 – €4500€420
2285011€5000 – €5600€550
3352015€6025 – €6275€775
4417018€6375 – €6675€950
5440019€6975 – €7125€1010
6500021€7675 – €8100€1090

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Antwerpen vind jij de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Antwerpen is 3490 kWh. Hiervoor heb je nodig plusminus 10 panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 2825 kWh gaan we uit van 12, en voor 3950 kWh zijn dat 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Meer dan de helft van de consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Antwerpen?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-antwerpen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Antwerpen vergelijken? Door middel van onderstaande tips vergelijk jij zonder problemen een goede leverancier in jouw omgeving. Het merendeel van de adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijs. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf expliciet het huis. Het soort woning (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Maak tevens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Antwerpen.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, Recyclage, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Antwerpen op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Antwerpen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Antwerpen een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente