Berendrecht

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Berendrecht? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en men kan er flink door besparen. Aan de hand van zonnepanelen op je woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Omwille van de dalende verkoopprijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van onze tool lees je waardevolle tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Berendrecht!

zonnepanelen installateur 2040
 • Structureel lagere energiekost.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieAntwerpen
GemeenteAntwerpen
Postcode20400
Gasverbruik22.800 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€173,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Berendrecht april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be vind jij hoe het ervoor staat in de gemeente Antwerpen. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Antwerpen zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Berendrecht
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4770), dan profiteer je al van een korting van zo’n €591. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (april 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Berendrecht schommelen tussen de €5300 en €6000 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in ongeveer 2960 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €740,00 (tarieven april 2024). Via goedkope zonnepanelen in Berendrecht bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118608€3500 – €4475€400
2302013€5025 – €5650€575
3341014€6000 – €6225€850
4382016€6500 – €6750€940
5440019€7025 – €7150€960
6484021€7450 – €8075€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Berendrecht ontdek jij de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Berendrecht is 3500 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2900 kWh gaat het om 12, en voor 3950 kWh gaat het om 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de klanten verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer vind je dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Berendrecht?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-berendrecht

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Berendrecht vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs vind jij in enkele stappen een betrouwbare expert in jouw omgeving. Veel monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de tarieven. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets het soort huis. Het genre woning (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn cruciaal. Selecteer daarna een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur biedt zo geschikt zonnepanelen advies in Berendrecht.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit uw regio. Kijk verder dan het interessantste kostenplaatje, maar let ook op certificering (je kunt denken aan ISO certificaat, IEC keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Berendrecht op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Berendrecht
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Berendrecht een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!