Zandvliet

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Zandvliet? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en men kan er flink door besparen. D.m.v. het zonnepanelen-systeem kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Dankzij de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door gebruik te maken van onze vergelijker doorzoek je omvangrijke info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Zandvliet!

zonnepanelen installateur 2040
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Verantwoorde investering.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieAntwerpen
GemeenteAntwerpen
Postcode20400
Gasverbruik22.820 kWh
Stroomverbruik kWh3510 kWh
Gemiddelde energierekening€174,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Zandvliet mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Antwerpen. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Antwerpen bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Zandvliet
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten zonder hoge lasten een krediet kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4790), dan profiteer je al van een korting van zo’n €594. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Zandvliet schommelen tussen de €5100 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen draait uit op om en nabij 2980 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €745,00 (prijspeil mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Zandvliet bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117808€3675 – €4500€440
2294012€5225 – €5825€650
3343014€6075 – €6100€775
4405017€6325 – €6675€950
5449019€7000 – €7225€1010
6519022€7500 – €8100€1100

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Zandvliet ontdek je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zandvliet is 3510 kWh. Dit staat voor plusminus 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2875 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Meer dan de helft van de huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Zandvliet?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zandvliet

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Zandvliet vergelijken? Met het advies hieronder zoek jij in enkele stappen een uitmuntende specialist in jouw omgeving. Verscheidene leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Definieer het soort huis. Het genre woning (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn essentieel. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur biedt zo relevant zonnepanelen advies in Zandvliet.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. We vragen om achternaam, voornaam, tel. nr. en het emailadres. Dan komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  In een week volgen er offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan RoHS certificaat, ISO certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Zandvliet op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Zandvliet
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Zandvliet een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!