Zoutleeuw

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Zoutleeuw? Zonnepanelen zijn duurzaam en een goede investering. Via zonnepanelen bij je huis wek je je eigen zonne-energie op. Door o.a. dalende kosten, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Dankzij onze vergelijker ontdek jij toepasbare toelichtingen over zonnepanelen kopen in Zoutleeuw!

zonnepanelen installateur 3440
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZoutleeuw
Postcode34400
Gasverbruik22.140 kWh
Stroomverbruik kWh3470 kWh
Gemiddelde energierekening€170,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Zoutleeuw juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Zoutleeuw. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Zoutleeuw bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Zoutleeuw
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen extra voordelig een groene lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4860), dan pak je al snel €602. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Daarvoor ontvang jeeen gepaste vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Er is wel verandering op komst: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (juni 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Zoutleeuw zitten vaak tussen de €4100 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen wekt op zo’n 2890 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Eneco en/of Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €722,50 (prijspeil juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Zoutleeuw kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder ontdek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119306€3550 – €4500€390
2276011€5125 – €5600€650
3336015€6050 – €6275€800
4414018€6400 – €6750€910
5450020€6900 – €7150€1020
6507022€7475 – €8175€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Zoutleeuw bekijk jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zoutleeuw bedraagt 3470 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2875 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3950 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de klanten maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Zoutleeuw?

Tijdens de montage van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zoutleeuw

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Zoutleeuw vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan heb jij moeiteloos een professionele aanbieder in de buurt. De meeste installateurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het type huis (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn essentieel. Maak daarna een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Zoutleeuw.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Dan is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat van experts die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (zoals CE-keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie een stuk van het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Zoutleeuw op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Zoutleeuw
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Zoutleeuw een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente