Hoboken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Hoboken? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en goed voor de portemonnee. Door gebruik te maken van de investering in zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Via deze website bekijk jij omvangrijke tips aangaande zonnepanelen kopen in Hoboken!

zonnepanelen installateur 2660
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieAntwerpen
GemeenteAntwerpen
Postcode26600
Gasverbruik23.370 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€175,79

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Hoboken mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Antwerpen. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Antwerpen is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Hoboken
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4590), dan bedraagt het voordeel al snel €569. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. In ruil krijg je natuurlijk een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim 500.000woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Hoboken variëren tussen de €4300 en €6600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen wekt op grofweg 2710 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €677,50 (tarief mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Hoboken kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder check je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118807€3525 – €4400€440
2291011€5300 – €5900€650
3338016€6025 – €6025€775
4412017€6500 – €6725€950
5459020€6975 – €7175€1030
6494021€7475 – €7925€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Hoboken zie je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hoboken bedraagt 3485 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pak ‘m beet 12 panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1875 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3925 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De meeste woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Hoboken?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hoboken

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Hoboken vergelijken? Door tips van onze adviseurs tref jij vandaag nog een betrouwbare vakman in jouw eigen buurt. De meeste bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk het soort huis. Het type woning (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur biedt zo interessant zonnepanelen advies in Hoboken.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier weten wij hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Daarna krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste aanbieder, maar check ook certificaten en keurmerken (zoals ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Hoboken op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Hoboken
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hoboken een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!