Ekeren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Ekeren? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. D.m.v. een zonnepanelen-installatie wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Mede door de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dit ook op ons dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij onze tool ontdek je uitgebreide adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Ekeren!

zonnepanelen installateur 2180
 • Makkelijk geld besparen.
 • Groene investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieAntwerpen
GemeenteAntwerpen
Postcode21800
Gasverbruik22.870 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€174,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Ekeren juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat de regels zijn in de gemeente Antwerpen. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Antwerpen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ekeren
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4840), dan loopt het voordeel al gauw op tot €600. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor ontvang jeeen passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ekeren liggen tussen de €4600 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor plusminus 3030 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en Qurrent betaal je hiervoor wel €757,50 (onkosten juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Ekeren is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel check jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119608€3625 – €4350€410
2302011€5075 – €5900€650
3347016€6100 – €6275€800
4411017€6375 – €6625€910
5462019€6975 – €7300€980
6482022€7675 – €7875€1060

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Ekeren ontdek jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ekeren bedraagt 3535 kWh. Dit kan je zelf opwekken met rond de 12 pv-panelen van 290 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2925 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 4000 kWh zijn dat 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ekeren?

Voor PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ekeren

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Ekeren vergelijken? D.m.v. onze stappenplan heb jij vandaag nog een uitstekende vakspecialist in je woonplaats. Sommige bedrijven bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Verduidelijk het type huis. Het genre dak (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De deskundige levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Ekeren.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Aansluitend zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs uit de omgeving. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar check ook de benodigde certificaten (voorbeelden zijn CE-keurmerk, ISO certificaat, Recyclage, IEC keurmerk) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ekeren op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Ekeren
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ekeren verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!