Merksem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Merksem? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en financieel interessant. Door middel van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Met onze tool tref je samengestelde tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Merksem!

zonnepanelen installateur 2170
 • Structureel lagere energiekost.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieAntwerpen
GemeenteAntwerpen
Postcode21700
Gasverbruik22.860 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€174,68

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Merksem mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij de spelregels in de gemeente Antwerpen. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Antwerpen kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Merksem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een speciaal type lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4830), dan loopt het voordeel al gauw op tot €599. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een royale 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Merksem liggen tussen om en nabij de €5200 en €6200 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in genereert grofweg 3020 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect of Nuon betaal je daarvoor zo’n €755,00 (tarief mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Merksem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117908€3575 – €4350€440
2271011€5225 – €5825€675
3341014€6050 – €6175€700
4397016€6425 – €6825€920
5462020€7100 – €7275€980
6507022€7625 – €7850€1070

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Merksem lees jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Merksem bedraagt 3530 kWh. Dat staat gelijk aan rond de 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 2000 kWh moet je rekenen op 8, voor 2825 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De doorsnee woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Merksem?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-merksem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Merksem vergelijken? Middels onze stappenplan vind je moeiteloos een betrouwbare vakspecialist in je woonplaats. Een aantal installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de tarieven. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer zo specifiek mogelijk de woning. De dak-categorie (schuin + plat) en de focus-richting van de woning zijn van groot belang. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft dan erkend zonnepanelen advies in Merksem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Hierdoor komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs uit de buurt. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar check ook eventuele keurmerken (bijvoorbeeld CE-keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Merksem op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Merksem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Merksem een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!