Lillo

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Lillo? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en een goede investering. Via de zonnepanelen van tegenwoordig wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Ten gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Aan de hand van deze pagina ontdek je veelzijdige tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Lillo!

zonnepanelen installateur 2040
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieAntwerpen
GemeenteAntwerpen
Postcode20400
Gasverbruik22.810 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€173,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Lillo mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Antwerpen. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Antwerpen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Lillo
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren extra voordelig een groene lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4780), dan is jouw winst al gauw €593. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Lillo liggen tussen om en nabij de €4200 en €5700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor circa 2970 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of Pure Energie betaal je al snel €742,50 (tarieven mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Lillo kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf check je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118607€3425 – €4200€420
2289013€5100 – €5650€675
3347015€6050 – €6275€850
4381017€6350 – €6750€920
5448019€6950 – €7225€990
6518022€7525 – €7925€1110

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Lillo check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lillo bedraagt 3505 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 11 panelen van 285 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1900 kWh moet je rekenen op 7, voor 2825 kWh gaat het om 12, en voor 3800 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. De meeste woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Lillo?

Puur voor panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lillo

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Lillo vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs heb je vandaag nog een uitmuntende vakspecialist in jouw streek. Diverse adviseurs bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Definieer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre huis (plat + schuin) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf biedt zo interessant zonnepanelen advies in Lillo.

 4. Vul contactgegevens in

  Vul de overige contactgegevens in. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor weten wij hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 4-5 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de beste aanschafprijs, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (denk aan RoHS certificaat, CE-keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Lillo op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Lillo
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Lillo een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!