Ninove

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Ninove? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en een goede investering. Aan de hand van zonnepanelen bij je huis kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Als gevolg van dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dit ook op ons dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door gebruik te maken van onze website check jij omvangrijke gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ninove!

zonnepanelen installateur 9400
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Verantwoorde investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteNinove
Postcode94000
Gasverbruik22.540 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€174,24

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ninove april 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Ninove. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Ninove kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ninove
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4760), dan is het belastingvoordeel al gauw €590. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. In ruil ontvang je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ninove liggen tussen de €5300 en €5900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in ongeveer 2780 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Engie en/of Pure Energie betaal je al snel €695,00 (prijspeil april 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Ninove kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119307€3450 – €4475€410
2304013€5050 – €5850€500
3324015€5975 – €6275€775
4392017€6400 – €6825€910
5432020€7050 – €7250€960
6497021€7450 – €8100€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Ninove ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ninove bedraagt 3570 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1825 kWh gaan we uit van 8, voor 2900 kWh gaat het om 12, en voor 3800 kWh gaat het om 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde klanten kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ninove?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ninove

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Ninove vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs tref je in korte tijd een deskundige leverancier in je postcodegebied. Verscheidene adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de verkoopprijs. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk expliciet het huis. Het type dak (schuin of plat) en de geografische ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Ninove.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Op die manier is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Vervolgens verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, ISO certificaat, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Ninove op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Ninove
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ninove een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente