Appelterre-Eichem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Appelterre-Eichem? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en goed voor de portemonnee. Geholpen door zonnepanelen op jouw woning wek je zelf schone energie op. Door o.a. de dalende verkoopprijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Geholpen door onze vergelijker ontdek je actuele gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Appelterre-Eichem!

zonnepanelen installateur 9400
 • Structureel lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Los van de energieleverancier.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteNinove
Postcode94000
Gasverbruik20.220 kWh
Stroomverbruik kWh3517,01314258928 kWh
Gemiddelde energierekening€163,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Appelterre-Eichem september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij de spelregels in de gemeente Ninove. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Ninove zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Appelterre-Eichem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren extra goedkoop een groene lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4940), dan pak je al snel €612. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement is overeenkomstig met een royale 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Appelterre-Eichem liggen tussen om en nabij de €5400 en €5600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in ongeveer 2750 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco en Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €687,50 (tarief september 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Appelterre-Eichem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna doorzoek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118508€3475 – €4500€410
2303013€5100 – €5675€550
3324014€6075 – €6050€700
4399018€6550 – €6625€880
5432020€7075 – €7175€1020
6508022€7550 – €8025€1110

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Appelterre-Eichem vind jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Appelterre-Eichem is 3517,01314258928 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 10 panelen van 280 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1925 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3900 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De doorsnee mensen installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Moet ik een vergunning aanvragen in Appelterre-Eichem?

Voor zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-appelterre-eichem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Appelterre-Eichem vergelijken? Middels onze stappenplan kies jij vandaag nog een erkende installateur in je woonplaats. Sommige installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer het type woning. Het type huis (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn essentieel. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft dan goedzonnepanelen advies in Appelterre-Eichem.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn je voor- en achternaam, tel. nr. en het emailadres. Daardoor is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Aansluitend verstrekken zij de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar check ook eventuele keurmerken (bijv. Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Appelterre-Eichem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Appelterre-Eichem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Appelterre-Eichem een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!