Okegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Okegem? Zonnepanelen zijn duurzaam en winstgevend. Geholpen door zonnepanelen bij je huis wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Wegens het financieel interessante plaatje, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Aan de hand van onze vergelijker doorzoek jij toepasbare tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Okegem!

zonnepanelen installateur 9400
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteNinove
Postcode94000
Gasverbruik20.260 kWh
Stroomverbruik kWh3518,26281706279 kWh
Gemiddelde energierekening€163,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Okegem september 2023

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be bekijk je de spelregels in de gemeente Ninove. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Ninove bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Okegem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor consumenten extra voordelig een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4980), dan is jouw winst al gauw €617. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, echter ook op financieel vlak. Al 500.000huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Okegem liggen tussen de €5100 en €6200 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op grofweg 2790 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €697,50 (tarieven september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Okegem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118107€3675 – €4375€420
2281011€5100 – €5900€525
3360016€6100 – €6200€750
4408016€6375 – €6800€930
5464020€7000 – €7225€980
6496022€7425 – €7975€1070

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Okegem bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Okegem is 3518,26281706279 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen toereikend, voor 1825 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3925 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De meeste investeerders installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Verder vind je dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Okegem?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-okegem

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Okegem vergelijken? D.m.v. onderstaande tips heb je in korte tijd een erkende leverancier in de regio. Sommige specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Vraag ook om vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Definieer de karakteristieken van het huis. De dak-categorie (schuin of plat) en de ligging van het huis zijn daarin van belang. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Okegem.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Dan weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daarna ontvangt u ook de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op eventuele keurmerken (je kunt denken aan VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Okegem op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Okegem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Okegem een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!