Lieferinge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Lieferinge? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en hebben een prima rendement. Via een zonnepanelen-installatie is het mogelijk eigen energie te genereren. Wegens de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat is het rendement na 10 jaar? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be doorzoek je uitgebreide toelichtingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Lieferinge!

zonnepanelen installateur 9400
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Verantwoorde investering.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteNinove
Postcode94000
Gasverbruik20.240 kWh
Stroomverbruik kWh3517,63797982603 kWh
Gemiddelde energierekening€163,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lieferinge oktober 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Ninove. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Ninove kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Lieferinge
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een speciale lening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4960), dan is jouw winst al gauw €615. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie ontvang je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000huizen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (oktober 2023) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Lieferinge komen doorgaans uit tussen de €4000 en €6700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op grofweg 2770 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €692,50 (onkosten oktober 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Lieferinge is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119208€3575 – €4200€420
2301013€5275 – €5900€600
3347016€6100 – €6075€850
4399016€6425 – €6650€950
5433019€7075 – €7200€960
6509023€7650 – €8025€1050

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Lieferinge lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lieferinge bedraagt 3517,63797982603 kWh. Je hebt dus nodig rond de 11 panelen van 300 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1975 kWh zijn dat er circa 7, voor 2925 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3975 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Veel huizenbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Lieferinge?

Voor zonnepanelen op een woning is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lieferinge

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Lieferinge vergelijken? Gebruikmakend van het onderstaande stappenplan heb jij vandaag nog een uitmuntende monteur in je woonplaats. Sommige aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de offerteprijs. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk zo concreet mogelijk het huis. Het type woning (plat of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Lieferinge.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om naam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Aansluitend verstrekken zij de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op de benodigde certificaten (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name bedrijven die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Lieferinge op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Lieferinge
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Lieferinge een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!