Genappe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Genappe? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en je kunt er geld mee verdienen. Via zonnepanelen bij je huis wek je je eigen zonne-energie op. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Met deze pagina ontdek jij handige raadgeving die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Genappe!

zonnepanelen installateur 1470
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteGenappe
Postcode14700
Gasverbruik21.490 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€167,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Genappe mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Genappe. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Genappe zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Genappe
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten extra goedkoop een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4960), dan bedraagt het voordeel al snel €615. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. Dit gaat wel veranderen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 5% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Genappe liggen tussen de €4700 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen wekt op plusminus 3060 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie en Nuon betaal je hiervoor wel €765,00 (onkosten mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Genappe kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder bekijk jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118908€3625 – €4225€400
2270013€5075 – €5625€600
3349015€5900 – €6075€800
4417018€6325 – €6650€910
5441019€6950 – €7300€990
6491022€7600 – €7825€1050

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Genappe bekijk jij of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Genappe bedraagt 3445 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 11 zonnepanelen van 300 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1900 kWh zijn dat er 7, voor 2825 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De gemiddelde woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn breed inzetbaar. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Genappe?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-genappe

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Genappe vergelijken? Met het onderstaande stappenplan kies jij in korte tijd een goede aanbieder in je woonplaats. Tal van bedrijven hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf de aard van de woning. De dak-categorie (plat of schuin) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Selecteer tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Genappe.

 4. Vul contactgegevens in

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan je voor- en achternaam, telefoonnummer en het emailadres. Hierdoor komen we erachter hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Daarna zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Genappe op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Genappe
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Genappe een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente