Bousval

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Bousval? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en hebben een prima rendement. Door krachtige zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Ten gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Gebruikmakend van deze pagina ontdek je omvangrijke toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Bousval!

zonnepanelen installateur 1470
 • Makkelijk geld besparen.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteGenappe
Postcode14700
Gasverbruik20.930 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€165,17

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bousval juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je hoe het ervoor staat in de gemeente Genappe. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Genappe is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Bousval
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4400), dan pak je al snel €545. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Bousval liggen tussen de €5000 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in grofweg 2730 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en Nuon betaal je hiervoor wel €682,50 (tarieven juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Bousval kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder bekijk jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120708€3625 – €4450€400
2287011€5275 – €5675€675
3354015€5975 – €6275€725
4389017€6300 – €6800€940
5445019€7025 – €7250€1030
6484022€7675 – €7800€1100

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Bousval lees jij of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bousval is 3465 kWh. Dit staat voor zo’n 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1825 kWh zijn dat er circa 8, voor 2825 kWh gaat het om 12, en voor 3825 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de investeerders bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook zijn er dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooier uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Bousval?

Tijdens de montage van PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bousval

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Bousval vergelijken? Op basis van de uitleg die hierna komt heb jij vandaag nog een uitstekende aanbieder in jouw omgeving. De meeste specialisten bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de prijzen. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere vraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer duidelijk de woning. De woning-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur geeft dan interessant zonnepanelen advies in Bousval.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Op basis daarvan is het duidelijk hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 7 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (zoals TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen meerdere interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Bousval op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Bousval
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Bousval een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!