Ways

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Ways? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Middels zonnepanelen op jouw woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met behulp van onze vergelijker lees je waardevolle raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Ways!

zonnepanelen installateur 1474
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteGenappe
Postcode14740
Gasverbruik20.970 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€165,79

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Ways mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Genappe. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Genappe kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Ways
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens met een lage rente een speciale lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4440), dan is jouw winst al gauw €550. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met 4 procent rente. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ways fluctueren tussen de €4500 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in zo’n 2770 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €692,50 (onkosten mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Ways kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120907€3525 – €4425€420
2291013€5125 – €5600€600
3340016€5900 – €6175€775
4419017€6400 – €6700€900
5465020€7050 – €7125€980
6492023€7700 – €7900€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Ways tref je of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ways is 3485 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2925 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3825 kWh zijn dat 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Veel bewoners verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast bestaan er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ways?

Voor het leggen van panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ways

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Ways vergelijken? Door middel van onderstaande tips vind jij moeiteloos een deskundige installateur in de regio. De meeste adviseurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Wees scherp op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer de karakteristieken van de woning. Het soort dak (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn van groot belang. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert voorziet jou dan van geschikt zonnepanelen advies in Ways.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan is het helder hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit de regio. Let niet alleen op de beste aanschafprijs, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen allerlei aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gymzalen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Ways op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Ways
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ways een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!