Braine-Le-Château

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Braine-Le-Château? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en besparen je geld. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Ten gevolg van de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met behulp van deze pagina check je accurate adviezen over zonnepanelen kopen in Braine-Le-Château!

zonnepanelen installateur 1440
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteBraine-Le-Château
Postcode14400
Gasverbruik21.450 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€166,44

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Braine-Le-Château maart 2024

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind jij wat de regels zijn in de gemeente Braine-Le-Château. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Braine-Le-Château zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Braine-Le-Château
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren met een lage rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4920), dan profiteer je al van een korting van zo’n €610. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat wel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 6 procent rente. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000consumenten wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Braine-Le-Château fluctueren tussen de €4100 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor circa 3020 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Engie en/of Oxxio betaal je hiervoor wel €755,00 (vergoeding maart 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Braine-Le-Château kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf lees jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120606€3575 – €4350€440
2285011€5025 – €5775€500
3338015€6075 – €6250€750
4411016€6425 – €6750€920
5441019€7075 – €7250€1020
6489022€7525 – €8025€1050

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Braine-Le-Château ontdek je de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Braine-Le-Château bedraagt 3425 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3875 kWh zijn dat 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Bijna alle klanten verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Braine-Le-Château?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-braine-le-chateau

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Braine-Le-Château vergelijken? Met tips van onze adviseurs heb je in een zeer korte periode een deskundige aanbieder in de buurt. Diverse specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de prijs. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk expliciet jouw woning. Het soort huis (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige voorziet jou dan van interessant zonnepanelen advies in Braine-Le-Château.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om je voor- en achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor is het helder hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op relevante keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Braine-Le-Château op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Braine-Le-Château
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Braine-Le-Château een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente