Houtain-Le-Val

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Houtain-Le-Val? Zonnepanelen zijn duurzaam en winstgevend. D.m.v. de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Aan de hand van zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij accurate info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Houtain-Le-Val!

zonnepanelen installateur 1476
 • Minder betalen voor stroom.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Ook te integreren in het dak.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteGenappe
Postcode14760
Gasverbruik20.980 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€165,94

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Houtain-Le-Val mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Genappe. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Genappe bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Houtain-Le-Val
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4450), dan is het belastingvoordeel al gauw €552. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Houtain-Le-Val variëren tussen de €4600 en €5500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in om en nabij 2780 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Essent of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €695,00 (tarief mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Houtain-Le-Val kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118908€3525 – €4475€400
2310013€5000 – €5875€650
3354016€6075 – €6150€750
4413016€6425 – €6850€950
5460019€7025 – €7200€1020
6515022€7475 – €7850€1100

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Houtain-Le-Val zie je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Houtain-Le-Val is 3490 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 12 pv-panelen van 285 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1900 kWh zijn dat er circa 7, voor 2975 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3925 kWh gaat het om 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. De meeste bewoners bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Houtain-Le-Val?

Puur voor zonnepanelen op uw woning is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-houtain-le-val

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Houtain-Le-Val vergelijken? Met behulp van onze stappenplan kies je vandaag nog een betrouwbare installateur in de regio. Verscheidene leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer de eigenschappen van het huis. Het soort huis (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Houtain-Le-Val.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan naam, tel. nr. en het emailadres. Zo weten we hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  In een week volgt er een transparante offerte van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar certificering (bijv. CE-keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Houtain-Le-Val op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Houtain-Le-Val
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Houtain-Le-Val een bijdrage – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!