Erpe-Mere

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Erpe-Mere? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en winstgevend. Middels een zonnepanelen-installatie wek je zelf schone energie op. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Middels onze vergelijker check jij waardevolle tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Erpe-Mere!

zonnepanelen installateur 9420
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteErpe-Mere
Postcode94200
Gasverbruik22.550 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€174,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Erpe-Mere mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Erpe-Mere. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Erpe-Mere kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Erpe-Mere
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens met een lage rente een krediet kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4770), dan is jouw winst al gauw €591. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een royale 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Erpe-Mere liggen tussen de €4500 en €6500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op circa 2790 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Delta of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €697,50 (kosten mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Erpe-Mere kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder bekijk jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117906€3475 – €4400€410
2290011€5075 – €5650€600
3351016€5950 – €6050€875
4395017€6300 – €6775€920
5439019€7000 – €7275€1020
6480022€7625 – €7975€1050

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Erpe-Mere bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Erpe-Mere is 3575 kWh. Dit staat voor pak ‘m beet 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2925 kWh gaan we uit van 11, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Meer dan 50% van de investeerders verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien bestaan er dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn zeer flexibel. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Erpe-Mere?

Voor het leggen van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-erpe-mere

Plaatsen in de regio:


Installateur zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Erpe-Mere vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs vergelijk jij snel en eenvoudig een goede leverancier in je woonplaats. De meeste aanbieders hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Check ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf de aard van de woning. De dak-categorie (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn relevant. Maak ook een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Erpe-Mere.

 4. Vul contactgegevens in

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Zo weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Nadien ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  In een week ontvang je een offerte op maat van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar wees scherp op relevante keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Erpe-Mere op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Erpe-Mere
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Erpe-Mere een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente