Erondegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Erondegem? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en hebben een prima rendement. Op basis van de nieuwste zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Wegens dalende kosten, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van onze vergelijker bekijk je bruikbare tips over zonnepanelen kopen in Erondegem!

zonnepanelen installateur 9420
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteErpe-Mere
Postcode94200
Gasverbruik20.360 kWh
Stroomverbruik kWh3521,38700324658 kWh
Gemiddelde energierekening€164,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Erondegem april 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Erpe-Mere. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Erpe-Mere is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Erondegem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4330), dan is jouw winst al gauw €537. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Erondegem komen doorgaans uit tussen de €4100 en €6900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op circa 2890 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Budget Energie en NLE betaal je daarvoor zo’n €722,50 (tarieven april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Erondegem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119407€3550 – €4225€420
2275013€5275 – €5775€575
3332016€5975 – €6175€700
4398016€6300 – €6625€950
5454020€6950 – €7225€1020
6507023€7625 – €8000€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Erondegem tref je of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Erondegem is 3521,38700324658 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 11 panelen van 280 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3925 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee klanten installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Erondegem?

Puur voor panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-erondegem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Erondegem vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt kies je moeiteloos een erkende vakman in jouw streek. Tal van monteurs beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijs. Check ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Detailleer zo specifiek mogelijk de woning. De woning-categorie (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn van groot belang. Maak vervolgens een keuze voor een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Erondegem.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 3-4 dagen volgen er offertes van vakmannen uit uw regio. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (denk aan ISO certificaat, Recyclage, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Erondegem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Erondegem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Erondegem verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!