Lede

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Lede? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. Middels de zonnepanelen van tegenwoordig wek je jouw eigen duurzame stroom op. Mede door de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Middels onze tool tref je waardevolle aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Lede!

zonnepanelen installateur 9340
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLede
Postcode93400
Gasverbruik22.530 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€174,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lede mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Lede. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Lede kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Lede
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4750), dan is het belastingvoordeel al gauw €589. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie ontvang je een redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Lede fluctueren tussen de €4600 en €6900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in pakweg 2770 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en/of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €692,50 (prijs mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Lede kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder ontdek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117006€3525 – €4375€410
2279013€5300 – €5800€500
3358015€5925 – €6200€750
4384018€6375 – €6800€910
5434019€6900 – €7200€1000
6514023€7675 – €7975€1090

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Lede ontdek jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lede is 3565 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1800 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2950 kWh zijn dat er 12, en voor 3825 kWh gaat het om 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de klanten prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Lede?

Voor het laten leggen van panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lede

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Lede vergelijken? Op basis van de uitleg die hierna komt vind je vandaag nog een professionele specialist in jouw streek. Veel bedrijven bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op het tarief. Wees scherp op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets het soort woning. De huis-categorie (plat & schuin) en de ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Lede.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het betreft jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Dan weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 4-5 dagen volgen er offertes van experts met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de laagste offerte, maar wees scherp op relevante keurmerken (zoals IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Lede op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Lede
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Lede een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente