Aaigem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Aaigem? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Gebruikmakend van zonnepanelen op het dak kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Middels deze pagina check je bruikbare informatie aangaande zonnepanelen kopen in Aaigem!

zonnepanelen installateur 9420
 • Structureel lagere energiekost.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Los van de energieleverancier.
 • Lange levensduur.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteErpe-Mere
Postcode94200
Gasverbruik20.330 kWh
Stroomverbruik kWh3520,44974739144 kWh
Gemiddelde energierekening€163,92

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Aaigem oktober 2023

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je hoe het ervoor staat in de gemeente Erpe-Mere. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Erpe-Mere kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Aaigem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€5050), dan is jouw winst al gauw €626. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een gepaste vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een 6 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (oktober 2023) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Aaigem schommelen tussen de €4200 en €5900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op circa 2860 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en/of Oxxio betaal je al snel €715,00 (prijs oktober 2023). Via goedkope zonnepanelen in Aaigem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119808€3550 – €4500€440
2307011€5125 – €5750€500
3339015€5950 – €6250€800
4414018€6300 – €6625€900
5452019€6900 – €7250€1030
6504023€7425 – €7975€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het voldoet aan een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Aaigem ontdek jij of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Aaigem is 3520,44974739144 kWh. Dit staat voor pakweg 11 panelen van 300 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1950 kWh zijn dat er circa 8, voor 2925 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3850 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De gemiddelde huizenbezitters kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer onderscheiden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Aaigem?

Tijdens de montage van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-aaigem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Aaigem vergelijken? Met onze stappenplan heb jij moeiteloos een uitmuntende vakman in jouw omgeving. Sommige leveranciers beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de prijzen. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer zo concreet mogelijk het huis. Het type woning (schuin & plat) en de ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies vervolgens een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Aaigem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Hierdoor weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (bijv. IEC keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Aaigem op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Aaigem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Aaigem een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!