Ottergem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Ottergem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en men kan er flink door besparen. Met behulp van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je jouw eigen duurzame stroom op. Wegens de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met zonnepanelenvoordeel.be check je actuele aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Ottergem!

zonnepanelen installateur 9420
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteErpe-Mere
Postcode94200
Gasverbruik20.390 kWh
Stroomverbruik kWh3522,32425910172 kWh
Gemiddelde energierekening€164,21

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Ottergem juli 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Erpe-Mere. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Erpe-Mere zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Ottergem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waardoor consumenten heel voordelig een krediet kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4360), dan is het belastingvoordeel al gauw €540. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Ottergem schommelen tussen de €4200 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen genereert pakweg 2920 kWh stroom. Bij een maatschappij als Budget Energie of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €730,00 (prijspeil juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Ottergem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
121006€3475 – €4375€390
2286013€5125 – €5825€525
3346014€6100 – €6100€875
4416016€6350 – €6775€920
5469019€6925 – €7175€960
6505022€7700 – €7900€1070

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Ottergem bekijk je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ottergem bedraagt 3522,32425910172 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 1850 kWh moet je rekenen op 8, voor 2950 kWh gaan we uit van 11, en voor 3950 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de mensen kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede zijn er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Ottergem?

Voor PV-panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ottergem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Ottergem vergelijken? Op basis van tips van onze adviseurs kies jij moeiteloos een uitmuntende monteur in jouw omgeving. De meeste installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het soort woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Ottergem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn voorletter + achternaam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Vandaar komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Daarna ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de regio. Kijk verder dan de laagste offerte, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Ottergem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Ottergem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ottergem een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!