Vlekkem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Vlekkem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en leveren ook nog eens euro’s op. Op basis van de investering in zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van zonnepanelenvoordeel.be ontdek je uitgebreide adviezen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Vlekkem!

zonnepanelen installateur 9420
 • Lagere energielasten.
 • Groene investering.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteErpe-Mere
Postcode94200
Gasverbruik20.400 kWh
Stroomverbruik kWh3522,63667772009 kWh
Gemiddelde energierekening€164,26

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Vlekkem september 2023

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Erpe-Mere. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Erpe-Mere zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Vlekkem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren heel voordelig een groene lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4370), dan bedraagt het voordeel al snel €542. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Vlekkem liggen tussen de €4700 en €5900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor grofweg 2930 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Engie of NLE betaal je hiervoor wel €732,50 (onkosten september 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Vlekkem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117906€3600 – €4200€410
2274012€5125 – €5700€550
3326015€5900 – €6200€800
4417017€6400 – €6850€940
5464019€7075 – €7275€970
6483021€7700 – €7975€1110

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Vlekkem ontdek jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vlekkem is 3522,63667772009 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig om en nabij 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 975 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1800 kWh gaat het om 7, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee investeerders prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede zijn er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Vlekkem?

Voor het laten plaatsen van panelen op een woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vlekkem

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Vlekkem vergelijken? Via de uitleg die hierna komt heb jij zonder problemen een betrouwbare monteur in de regio. Tal van installateurs hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer zo specifiek mogelijk de woning. Het soort huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer ook een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Vlekkem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Op die manier weten wij hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In een week volgt er een transparante offerte van installateurs uit de regio. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (bijv. IEC keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Vlekkem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Vlekkem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Vlekkem een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!