Mere

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Mere? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en heb je razendsnel terugverdiend. Door zonnepanelen bij je huis wek je zelf schone energie op. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door onze vergelijker check jij samengestelde gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Mere!

zonnepanelen installateur 9420
 • Snelle terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteErpe-Mere
Postcode94200
Gasverbruik20.380 kWh
Stroomverbruik kWh3522,01184048334 kWh
Gemiddelde energierekening€164,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Mere september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je hoe het ervoor staat in de gemeente Erpe-Mere. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Erpe-Mere kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Mere
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4350), dan is het belastingvoordeel al gauw €539. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit overschot. De plannen zijn om dit te veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim vele tienduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Mere komen doorgaans uit tussen de €4000 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in circa 2910 kWh stroom. Bij een maatschappij als Greenchoice en Nuon betaal je al snel €727,50 (tarief september 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Mere kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120906€3500 – €4450€420
2308012€5175 – €5850€500
3342014€6050 – €6225€875
4398017€6550 – €6650€910
5430019€6900 – €7200€1030
6486023€7700 – €7950€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Mere ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mere bedraagt 3522,01184048334 kWh. Dit staat voor ongeveer 12 panelen van 295 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1950 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3850 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Meer dan 50% van de consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn zeer flexibel. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Mere?

Voor de installatie van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mere

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Mere vergelijken? Op basis van het advies hieronder tref jij binnen enkele minuten een betrouwbare specialist in de regio. Verschillende monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Schets zo specifiek mogelijk het huis. Het soort woning (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Mere.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft achternaam, voornaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Bij de laatste stap versturen ze de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit uw regio. Let niet alleen op de beste aanschafprijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (zoals bijv. Recyclage, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mere op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Mere
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Mere een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!