Erpe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Erpe? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en een goede investering. D.m.v. zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf energie op uit de zon. Door de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan het ook op mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met deze website vind je veelzijdige informatie aangaande zonnepanelen kopen in Erpe!

zonnepanelen installateur 9420
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Duurzame investering.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteErpe-Mere
Postcode94200
Gasverbruik20.370 kWh
Stroomverbruik kWh3521,69942186496 kWh
Gemiddelde energierekening€164,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Erpe september 2023

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Erpe-Mere. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Erpe-Mere zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Erpe
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens met een lage rente een krediet kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4340), dan profiteer je al van een korting van zo’n €538. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement is vergelijkbaar met een 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Erpe liggen tussen om en nabij de €4600 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat gelijk aan circa ongeveer 2900 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Eneco en Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €725,00 (kosten september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Erpe kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117606€3575 – €4425€440
2282011€5025 – €5875€650
3327016€6075 – €6150€825
4380018€6325 – €6600€880
5431020€7075 – €7125€1020
6497021€7650 – €7825€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Erpe bekijk jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Erpe bedraagt 3521,69942186496 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 10 panelen van 285 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1800 kWh gaat het om 7, voor 2850 kWh gaan we uit van 12, en voor 4000 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. Bijna alle klanten installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Erpe?

Puur voor panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-erpe

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Erpe vergelijken? Door het onderstaande stappenplan vergelijk jij snel en eenvoudig een uitmuntende installateur in jouw eigen buurt. Veel aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Wees scherp op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk de aard van het huis. Het type huis (schuin of plat) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Erpe.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en het mailadres. Op die manier weten we hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar let ook op de benodigde certificaten (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Erpe op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Erpe
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Erpe een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!