Dendermonde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Dendermonde? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en financieel interessant. Via thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door de lagere prijs van de panelen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker ontdek je bruikbare toelichtingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Dendermonde!

zonnepanelen installateur 9200
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDendermonde
Postcode92000
Gasverbruik22.420 kWh
Stroomverbruik kWh3510 kWh
Gemiddelde energierekening€172,39

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dendermonde mei 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Dendermonde. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Dendermonde zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Dendermonde
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren heel voordelig een lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4640), dan is jouw winst al gauw €575. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (mei 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Dendermonde fluctueren tussen de €4800 en €6800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor pak ‘m beet 3070 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Greenchoice en Powerpeers betaal je hiervoor wel €767,50 (onkosten mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Dendermonde kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna bekijk je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117308€3625 – €4275€430
2307012€5050 – €5900€600
3357014€6000 – €6100€800
4406018€6300 – €6600€950
5452019€6975 – €7225€980
6519023€7650 – €7825€1110

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Dendermonde ontdek je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dendermonde is 3510 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig plusminus 10 panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1825 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2850 kWh zijn dat er 11, en voor 3800 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De gemiddelde huizenbezitters kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede vinden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Dendermonde?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dendermonde

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Dendermonde vergelijken? Middels onze stappenplan zoek je zonder problemen een erkende expert in jouw streek. Verscheidene installateurs bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer het type woning. Het genre dak (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Dendermonde.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan naam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Daarna verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van experts die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Dendermonde op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Dendermonde
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Dendermonde aanvullend capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente