Mespelare

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Mespelare? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Middels een zonnepanelen-installatie is het mogelijk eigen energie te genereren. Omwille van de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met de zonnepanelen-vergelijker check jij actuele tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Mespelare!

zonnepanelen installateur 9200
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDendermonde
Postcode92000
Gasverbruik23.950 kWh
Stroomverbruik kWh3508,57783989305 kWh
Gemiddelde energierekening€178,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mespelare juni 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Dendermonde. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Dendermonde zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Mespelare
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten met een interessante rente een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4670), dan profiteer je al van een korting van zo’n €579. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim 500.000huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Mespelare zitten vaak tussen de €5400 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in circa 2890 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Essent en Vandebron betaal je al snel €722,50 (onkosten juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Mespelare kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna vind je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118906€3625 – €4425€410
2297011€5000 – €5600€575
3326014€6025 – €6275€725
4384018€6325 – €6600€930
5454020€6950 – €7200€980
6499022€7600 – €7850€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Mespelare tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mespelare is 3508,57783989305 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1800 kWh rekenen installateurs er 8, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3950 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De gemiddelde huizenbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen hebben een mooier uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Mespelare?

Voor het plaatsen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mespelare

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Mespelare vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten vind je in korte tijd een uitmuntende specialist in je woonplaats. Tal van bedrijven beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Let ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de eigenschappen van de woning. Het type huis (plat & schuin) en de focus-richting van het huis zijn goede voorbeelden. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Mespelare.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Op basis daarvan komen wij erachter hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Nadien versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen uit de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mespelare op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Mespelare
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Mespelare een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!