Lokeren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Lokeren? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en financieel interessant. Middels krachtige zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met zonnepanelenvoordeel.be check je toepasbare toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Lokeren!

zonnepanelen installateur 9160
 • Structureel lagere energiekost.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLokeren
Postcode91600
Gasverbruik22.370 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€171,62

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lokeren mei 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Lokeren. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Lokeren zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Lokeren
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten erg goedkoop een lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4590), dan loopt het voordeel al gauw op tot €569. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. In ruil ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 5% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Lokeren fluctueren tussen de €4000 en €6000 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen mondt uit in om en nabij 3020 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €755,00 (vergoeding mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Lokeren kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht ontdek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120708€3525 – €4300€400
2290013€5150 – €5650€550
3345014€6025 – €6150€700
4416016€6450 – €6725€900
5432020€7100 – €7250€1030
6516022€7425 – €8050€1040

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Vanwege de zonnepanelencheck Lokeren check je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lokeren bedraagt 3485 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 11 panelen van 280 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh gaat het om 7, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3925 kWh gaat het om 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Veel investeerders prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Eveneens onderscheiden we dunne-film panelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Lokeren?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lokeren

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Lokeren vergelijken? Geholpen door het advies hieronder kies jij zonder problemen een uitstekende vakspecialist in jouw streek. Tal van aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de tarieven. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf expliciet jouw woning. Het type woning (plat + schuin) en de geografische ligging van het huis zijn essentieel. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Lokeren.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Daardoor komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap versturen ze de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs uit de regio. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar check ook op certificering (zoals CE-keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Lokeren op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Lokeren
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Lokeren een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente