Schoonaarde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Schoonaarde? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en goed voor de portemonnee. Door middel van zonnepanelen op het dak wek je zelf energie op uit de zon. Wegens dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met onze vergelijker vind je handige tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Schoonaarde!

zonnepanelen installateur 9200
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDendermonde
Postcode92000
Gasverbruik23.970 kWh
Stroomverbruik kWh3509,20267712981 kWh
Gemiddelde energierekening€178,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Schoonaarde juli 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk je hoe het ervoor staat in de gemeente Dendermonde. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Dendermonde zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Schoonaarde
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens extra goedkoop een speciale lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4690), dan loopt het voordeel al gauw op tot €581. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een royale 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Schoonaarde schommelen tussen de €4500 en €5700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen genereert plusminus 2910 kWh stroom. Bij een maatschappij als Budget Energie of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €727,50 (tarieven juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Schoonaarde bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117708€3675 – €4200€390
2277011€5275 – €5900€525
3337015€6100 – €6025€775
4404017€6475 – €6775€910
5461020€7050 – €7200€980
6512022€7425 – €8125€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door de zonnepanelencheck Schoonaarde zie je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Schoonaarde bedraagt 3509,20267712981 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1800 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh zijn dat er 11, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Meer dan 50% van de woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Schoonaarde?

Bij het installeren van PV-panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-schoonaarde

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Schoonaarde vergelijken? Door het onderstaande stappenplan kies je in korte tijd een uitmuntende installateur in de regio. Veel adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de tarieven. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Definieer duidelijk het huis. Het genre woning (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Schoonaarde.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om achternaam, voornaam, tel. nr. en e-mailadres. Daardoor weten wij hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Nadien ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  In een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Schoonaarde op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Schoonaarde
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Schoonaarde een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!