Wachtebeke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Wachtebeke? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en een goede investering. Door zonnepanelen bij je huis wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Ten gevolg van gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door middel van onze vergelijker tref jij actuele info over zonnepanelen kopen in Wachtebeke!

zonnepanelen installateur 9185
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteWachtebeke
Postcode91850
Gasverbruik22.400 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€172,08

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Wachtebeke juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Wachtebeke. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Wachtebeke zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Wachtebeke
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens met een lage rente een lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4620), dan is jouw winst al gauw €573. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Wachtebeke liggen tussen om en nabij de €4900 en €6500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op plusminus 3050 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en/of Pure Energie betaal je hiervoor wel €762,50 (vergoeding juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Wachtebeke bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120407€3700 – €4475€440
2307013€5225 – €5875€600
3320015€6000 – €6225€800
4389017€6325 – €6850€940
5460019€6925 – €7275€980
6520023€7400 – €8150€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Wachtebeke check jij of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wachtebeke bedraagt 3500 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig zo’n 12 panelen van 290 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1925 kWh zijn dat er circa 7, voor 2925 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is gelijkwaardig. Veel mensen installeren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Wachtebeke?

Bij het installeren van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wachtebeke

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Wachtebeke vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder zoek jij in enkele stappen een goede installateur in jouw eigen buurt. Een aantal bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de installatiekosten. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Wat is de stroomvraag? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf het type huis. Het soort dak (schuin of plat) en de ligging van het huis zijn essentieel. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman voorziet jou dan van geschikt zonnepanelen advies in Wachtebeke.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft naam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Op basis daarvan weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Als laatste verzenden zij de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar vraag ook om relevante keurmerken (denk aan RoHS certificaat, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Wachtebeke op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Wachtebeke
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Wachtebeke een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!