Appels

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Appels? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Middels thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Mede door dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met behulp van de zonnepanelen-vergelijker ontdek je uitgebreide details m.b.t. zonnepanelen kopen in Appels!

zonnepanelen installateur 9200
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDendermonde
Postcode92000
Gasverbruik23.920 kWh
Stroomverbruik kWh3507,64058403791 kWh
Gemiddelde energierekening€178,59

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Appels juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Dendermonde. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Dendermonde zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Appels
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten met een lage rente een speciaal type lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4640), dan bedraagt het voordeel al snel €575. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Appels liggen tussen de €4000 en €6700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen wekt op ongeveer 2860 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en/of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €715,00 (prijspeil juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Appels kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder tref jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119606€3425 – €4400€400
2295013€5075 – €5850€550
3356014€6000 – €6075€800
4388016€6425 – €6775€940
5461020€7075 – €7250€960
6485023€7675 – €8175€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Appels ontdek jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Appels bedraagt 3507,64058403791 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1975 kWh zijn dat er 8, voor 3000 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De meeste mensen kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Appels?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-appels

Een zonnepanelen-installateur vinden

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Appels vergelijken? Op basis van onze stappenplan zoek jij in enkele stappen een uitmuntende vakman in jouw streek. Een aantal leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets zo concreet mogelijk het huis. Het genre woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Appels.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Op basis daarvan weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daaropvolgend ontvangt u ook de offertes.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen uit de omgeving. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar check ook certificering (bijvoorbeeld IEC keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die het dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Appels op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Appels
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Appels een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!