Oudegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Oudegem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en goed voor de portemonnee. Door middel van de nieuwste zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is het overal mogelijk? Wat is het rendement na 10 jaar? Met deze pagina tref jij toepasbare tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Oudegem!

zonnepanelen installateur 9200
 • Lagere energierekening.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDendermonde
Postcode92000
Gasverbruik23.960 kWh
Stroomverbruik kWh3508,89025851143 kWh
Gemiddelde energierekening€178,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Oudegem september 2023

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Dendermonde. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Dendermonde zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Oudegem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens met een lage rente een lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4680), dan profiteer je al van een korting van zo’n €580. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Oudegem variëren tussen de €4300 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2900 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en/of Vandebron betaal je hiervoor wel €725,00 (prijs september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Oudegem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder ontdek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117407€3525 – €4450€400
2294011€5200 – €5700€575
3354016€6050 – €6275€700
4398018€6375 – €6625€940
5468019€6900 – €7250€960
6512021€7675 – €8200€1050

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Oudegem ontdek jij de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oudegem bedraagt 3508,89025851143 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 11 zonnepanelen van 300 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2950 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde consumenten prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Oudegem?

Voor zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oudegem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Direkt zonnepanelen bedrijven in Oudegem vergelijken? Door gebruik te maken van de adviezen van onze specialisten zoek je snel en eenvoudig een goede vakspecialist in je woonplaats. Veel specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de kosten. Houd ook rekening met relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Verduidelijk de aard van de woning. Het genre huis (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur biedt zo goedzonnepanelen advies in Oudegem.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van experts uit uw regio. Pas op voor alleen de beste aanschafprijs, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (zoals IEC keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Oudegem op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Oudegem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Oudegem een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!