Wanze

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Wanze? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en financieel interessant. Gebruikmakend van innovatieve zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door o.a. het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? D.m.v. onze tool ontdek jij praktische gegevens met betrekking tot zonnepanelen kopen in Wanze!

zonnepanelen installateur 4520
 • Structureel lagere energiekost.
 • Milieubewuste keuze.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieLuik
GemeenteWanze
Postcode45200
Gasverbruik23.640 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€173,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Wanze juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Wanze. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Wanze zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Wanze
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4860), dan profiteer je al van een korting van zo’n €602. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je een gepaste vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Er is wel verandering op komst: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Wanze fluctueren tussen de €5100 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op zo’n 2750 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Energiedirect en Pure Energie betaal je hiervoor wel €687,50 (tarief juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Wanze kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118307€3650 – €4400€380
2285013€5000 – €5900€525
3345015€5925 – €6050€825
4408017€6425 – €6675€930
5443019€7025 – €7150€960
6516021€7550 – €7925€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Vanwege de zonnepanelencheck Wanze vind je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wanze is 3320 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig zo’n 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1825 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3825 kWh zijn dat 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Veel consumenten verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer bestaan er dunne-film panelen. Dit type panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Wanze?

Puur voor panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wanze

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Wanze vergelijken? Geholpen door onderstaande tips zoek jij zonder problemen een uitmuntende monteur in jouw streek. Verscheidene aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Wees scherp op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk expliciet jouw woning. De huis-categorie (schuin of plat) en de oriëntatie van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Wanze.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Hierdoor weten wij hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar check ook op relevante keurmerken (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, Recyclage) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Wanze op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Wanze
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Wanze een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente