Moha

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Moha? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Op basis van de nieuwste zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door o.a. de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Middels deze website bekijk je praktische aanbevelingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Moha!

zonnepanelen installateur 4520
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • BTW terugvragen.

ProvincieLuik
GemeenteWanze
Postcode45200
Gasverbruik22.910 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€173,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Moha juli 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Wanze. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Wanze is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Moha
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4380), dan pak je al snel €543. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een 4 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Moha variëren tussen de €4200 en €6900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op zo’n 2970 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Delta en Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €742,50 (prijs juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Moha kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119008€3550 – €4225€430
2307013€5275 – €5800€600
3332014€5975 – €6200€850
4414017€6525 – €6650€950
5465019€7075 – €7125€970
6497023€7425 – €8200€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Moha zie je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Moha is 3455 kWh. Dit staat voor rond de 12 panelen van 315 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1875 kWh gaan we uit van 8, voor 2825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3950 kWh gaat het om 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Moet ik een vergunning aanvragen in Moha?

Voor het laten leggen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-moha

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Moha vergelijken? Op basis van het onderstaande stappenplan vind jij zonder problemen een betrouwbare vakman in jouw omgeving. Verscheidene installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de kosten. Wees scherp op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Verduidelijk expliciet jouw woning. De dak-categorie (plat + schuin) en de focus-richting van de woning zijn relevant. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft dan interessant zonnepanelen advies in Moha.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Aansluitend verstrekken zij de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de scherpste prijs, maar kijk goed naar certificering (voorbeelden zijn TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is het dak te klein voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Moha op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Moha
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Moha aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!