Bas-Oha

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Bas-Oha? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en een goede investering. Met de nieuwste zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Gezien de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Via onze tool bekijk je veelzijdige adviezen over zonnepanelen kopen in Bas-Oha!

zonnepanelen installateur 4520
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieLuik
GemeenteWanze
Postcode45200
Gasverbruik22.890 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€172,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Bas-Oha juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Wanze. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Wanze kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Bas-Oha
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren met een lage rente een krediet kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun woning energiezuiniger te maken. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4360), dan loopt het voordeel al gauw op tot €540. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. In ruil ontvang je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een royale 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Bas-Oha variëren tussen de €5200 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert pak ‘m beet 2950 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco en/of Oxxio betaal je hiervoor wel €737,50 (tarieven juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Bas-Oha kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna ontdek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119807€3475 – €4325€400
2293013€5250 – €5625€500
3360014€6075 – €6025€750
4395016€6475 – €6600€900
5470019€7050 – €7275€990
6506021€7475 – €8100€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Tevens is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Bas-Oha tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bas-Oha bedraagt 3445 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 12 panelen van 300 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2975 kWh zijn dat er 12, en voor 3850 kWh gaat het om 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Bijna alle woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Bas-Oha?

Voor het leggen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bas-oha

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Bas-Oha vergelijken? Via het onderstaande stappenplan zoek je in enkele stappen een goede installateur in je woonplaats. Sommige installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer de aard van het huis. De dak-categorie (schuin of plat) en de focus-richting van het huis zijn essentieel. Maak daarna een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist voorziet jou dan van interessant zonnepanelen advies in Bas-Oha.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar let ook op certificering (bijv. CE-keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Bas-Oha op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Bas-Oha
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Bas-Oha een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!