Antheit

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Antheit? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en financieel interessant. D.m.v. de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelf schone energie op. Dankzij het financieel interessante plaatje, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Aan de hand van deze website tref je bruikbare tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Antheit!

zonnepanelen installateur 4520
 • Lagere energiekost.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLuik
GemeenteWanze
Postcode45200
Gasverbruik22.880 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€172,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Antheit juni 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Wanze. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Wanze zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Antheit
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4350), dan profiteer je al van een korting van zo’n €539. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Antheit schommelen tussen de €4700 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa circa 2940 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect of Pure Energie betaal je hiervoor wel €735,00 (vergoeding juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Antheit bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht ontdek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119307€3600 – €4425€380
2270011€5025 – €5750€500
3330016€6000 – €6025€750
4405016€6525 – €6700€940
5464020€7075 – €7225€1010
6494021€7575 – €7975€1110

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Antheit achterhaal jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Antheit bedraagt 3440 kWh. Dat staat gelijk aan rond de 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1825 kWh gaat het om 7, voor 2825 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De gemiddelde investeerders verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Eveneens kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Antheit?

Puur voor zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-antheit

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Antheit vergelijken? Met de uitleg die hierna komt zoek jij in een zeer korte periode een uitstekende aanbieder in je postcodegebied. Het merendeel van de monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Schets het soort huis. Het soort huis (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn relevant. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige geeft dan actueel zonnepanelen advies in Antheit.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de beste aanschafprijs, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, IEC keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Antheit op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Antheit
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Antheit aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!