Vinalmont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Vinalmont? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Gebruikmakend van zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelf stroom opwekken. Als gevolg van de dalende inkoopprijs, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door gebruik te maken van onze tool check jij samengestelde aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Vinalmont!

zonnepanelen installateur 4520
 • Minder betalen voor stroom.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLuik
GemeenteWanze
Postcode45200
Gasverbruik22.920 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€173,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Vinalmont juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Wanze. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Wanze kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Vinalmont
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een duurzaamheidslening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4390), dan loopt het voordeel al gauw op tot €544. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Vinalmont liggen tussen de €4200 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 2980 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Greenchoice of Nuon betaal je hiervoor wel €745,00 (prijs juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Vinalmont bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119306€3675 – €4425€380
2270011€5100 – €5825€625
3324014€6050 – €6025€750
4382018€6300 – €6850€880
5464019€7075 – €7200€1010
6489023€7400 – €8075€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Vinalmont tref jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vinalmont bedraagt 3460 kWh. Hiervoor heb je nodig plusminus 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1925 kWh gaan we uit van 7, voor 2975 kWh gaat het om 12, en voor 3975 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de bewoners bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Vinalmont?

Voor het plaatsen van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vinalmont

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Vinalmont vergelijken? D.m.v. onze stappenplan zoek je in korte tijd een professionele vakspecialist in de buurt. Verschillende leveranciers hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de kosten. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer zo specifiek mogelijk de woning. Het soort woning (schuin & plat) en de focus-richting van het huis zijn daarin van belang. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Vinalmont.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan je voor- en achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Nadien verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar let ook op relevante keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Vinalmont op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Vinalmont
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Vinalmont een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!