Ans

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Ans? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en men kan er flink door besparen. Dankzij de nieuwste zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Middels onze tool doorzoek jij actuele aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ans!

zonnepanelen installateur 4430
 • Structureel lagere energiekost.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteAns
Postcode44300
Gasverbruik23.580 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€179,03

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Ans mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Ans. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Ans is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Ans
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens heel voordelig een krediet kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4800), dan is het belastingvoordeel al gauw €595. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger de investering. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Ans variëren tussen de €5300 en €6800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in resulteert in circa 3100 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €775,00 (tarief mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Ans bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder tref je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117807€3650 – €4350€400
2284011€5200 – €5750€675
3354015€6075 – €6100€825
4396016€6500 – €6750€910
5461019€6900 – €7200€970
6518021€7425 – €7800€1100

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Met hulp van de zonnepanelencheck Ans check je de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ans is 3590 kWh. Dit kan je zelf genereren met plusminus 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen genoeg, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 2825 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3925 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Bijna alle huizenbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Ans?

Puur voor panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ans

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Ans vergelijken? Via onderstaande tips vergelijk jij binnen enkele minuten een uitstekende leverancier in de regio. Veel leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets de eigenschappen van de woning. Het genre woning (schuin en/of plat) en de ligging van het dak zijn daarin van belang. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur geeft dan actueel zonnepanelen advies in Ans.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Hierdoor weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Daarna ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs uit de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op eventuele keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ans op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Ans
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ans een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente