Le Mesnil

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Le Mesnil? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Door middel van een zonnepanelen-installatie wek je in eigen beheer groene stroom op. Ten gevolg van de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Dankzij onze website bekijk jij waardevolle informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Le Mesnil!

zonnepanelen installateur 5670
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieNamen
GemeenteViroinval
Postcode56700
Gasverbruik23.540 kWh
Stroomverbruik kWh3370 kWh
Gemiddelde energierekening€173,91

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Le Mesnil februari 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be vind jij hoe het ervoor staat in de gemeente Viroinval. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Viroinval zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Le Mesnil
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een speciaal type lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4510), dan is jouw winst al gauw €559. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Le Mesnil liggen tussen om en nabij de €4900 en €6400, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen mondt uit in om en nabij 3090 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice of Qurrent betaal je hiervoor wel €772,50 (tarieven februari 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Le Mesnil bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120607€3700 – €4475€440
2277011€5100 – €5750€625
3322014€6075 – €6175€775
4405017€6300 – €6775€950
5455020€6925 – €7200€1000
6507021€7500 – €8175€1070

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Le Mesnil tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Le Mesnil bedraagt 3370 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1900 kWh zijn dat er 8, voor 2925 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de klanten kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Le Mesnil?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-le-mesnil

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Le Mesnil vergelijken? Met het advies hieronder vergelijk jij in korte tijd een deskundige monteur in de regio. Een aantal bedrijven hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf duidelijk de woning. Het type dak (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn relevant. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Le Mesnil.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Vandaar weten wij ook hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Aansluitend ontvang je de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. IEC keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, CE-keurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Le Mesnil op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Le Mesnil
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Le Mesnil aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!