Dourbes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Dourbes? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en besparen je geld. Via de nieuwste zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Op basis van de zonnepanelen-vergelijker doorzoek jij actuele raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Dourbes!

zonnepanelen installateur 5670
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Lange levensduur.

ProvincieNamen
GemeenteViroinval
Postcode56700
Gasverbruik23.530 kWh
Stroomverbruik kWh3365 kWh
Gemiddelde energierekening€173,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dourbes juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Viroinval. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Viroinval zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Dourbes
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4500), dan is het belastingvoordeel al gauw €558. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Dourbes schommelen tussen de €4000 en €5600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in pakweg 3080 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €770,00 (prijs juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Dourbes kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118106€3550 – €4300€430
2298012€5300 – €5650€575
3329016€5950 – €6175€750
4406017€6325 – €6700€880
5455019€7075 – €7300€980
6498023€7450 – €8200€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Omwille van de zonnepanelencheck Dourbes achterhaal jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dourbes bedraagt 3365 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 12 zonnepanelen van 325 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2850 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3825 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Meer dan 50% van de mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Dourbes?

Voor het plaatsen van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dourbes

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Dourbes vergelijken? Via onze stappenplan heb jij in een zeer korte periode een goede specialist in jouw eigen buurt. Een aantal bedrijven bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de prijs. Check ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf duidelijk de woning. Het type huis (schuin & plat) en de oriëntatie van het huis zijn cruciaal. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Dourbes.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. We vragen om jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van experts uit de regio. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (bijv. CE-keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Dourbes op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Dourbes
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Dourbes een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!