Sint-Laureins

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Sint-Laureins? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en heb je razendsnel terugverdiend. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via de zonnepanelen-vergelijker doorzoek je toepasbare aanbevelingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Sint-Laureins!

zonnepanelen installateur 9980
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Laureins
Postcode99800
Gasverbruik22.860 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€172,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Laureins mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Sint-Laureins. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Sint-Laureins bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Sint-Laureins
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waardoor consumenten tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4330), dan is het voordeel al snel €537. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sint-Laureins fluctueren tussen de €4900 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa circa 3100 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie of NLE betaal je al snel €775,00 (vergoeding mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Sint-Laureins kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119708€3525 – €4275€410
2277012€5175 – €5825€500
3329015€5975 – €6125€700
4390017€6325 – €6625€920
5465020€6925 – €7250€970
6486023€7675 – €7925€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Sint-Laureins zie je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Laureins is 3430 kWh. Hiervoor heb je nodig rond de 10 pv-panelen van 320 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen passend, voor 1825 kWh zijn dat er 7, voor 2900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3875 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. De doorsnee mensen prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Eveneens vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Sint-Laureins?

Bij het installeren van PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-laureins

Interessante installaties:


Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Sint-Laureins vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs heb jij binnen enkele minuten een deskundige vakspecialist in de buurt. Sommige specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de prijs. Wees scherp op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer expliciet jouw woning. Het type dak (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Sint-Laureins.

 4. Overige gegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Op basis daarvan is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van deskundigen uit de buurt. Kijk verder dan de laagste offerte, maar wees scherp op certificering (zoals VDE keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen allerlei aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Laureins op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Sint-Laureins
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Laureins een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente