Assenede

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Assenede? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en een goede investering. Gebruikmakend van innovatieve zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Gezien de dalende verkoopprijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van onze website vind je actuele gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Assenede!

zonnepanelen installateur 9960
 • Structureel lagere energiekost.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAssenede
Postcode99600
Gasverbruik22.840 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€172,12

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Assenede april 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je wat de regels zijn in de gemeente Assenede. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Assenede bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Assenede
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren extra goedkoop een speciale lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4310), dan is jouw winst al gauw €534. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. In ruil ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met 6 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (april 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Assenede liggen tussen om en nabij de €4200 en €5700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in staat gelijk aan circa pak ‘m beet 3080 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €770,00 (prijspeil april 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Assenede bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf check je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119708€3500 – €4250€440
2308012€5150 – €5650€650
3331016€5950 – €6150€725
4420017€6300 – €6700€880
5447019€6900 – €7225€1010
6499023€7575 – €8025€1080

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Assenede check jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Assenede is 3420 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 10 panelen van 280 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2800 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de bewoners installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Assenede?

Puur voor zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-assenede

Plaatsen in de regio:

Interessante installaties:


Vind een professionele zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Assenede vergelijken? Met het onderstaande stappenplan zoek jij in enkele stappen een deskundige aanbieder in je postcodegebied. Tal van installateurs bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf het soort huis. Het soort dak (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn essentieel. Maak daarna een keuze voor een globale planning voor de installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur verschaft dan namelijk uitstekend zonnepanelen advies in Assenede.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Op basis daarvan weten we op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend ontvangt u ook de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de voordeligste tarieven, maar check ook op certificaten en keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, IEC keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Assenede op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Assenede
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Assenede een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!



Alle plaatsen in deze gemeente