Waterland-Oudeman

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Waterland-Oudeman? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en besparen je geld. Geholpen door krachtige zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van deze website check jij bruikbare raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Waterland-Oudeman!

zonnepanelen installateur 9988
 • Makkelijk geld besparen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Laureins
Postcode99880
Gasverbruik21.850 kWh
Stroomverbruik kWh3567,93737738502 kWh
Gemiddelde energierekening€171,32

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Waterland-Oudeman april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be lees jij wat de regels zijn in de gemeente Sint-Laureins. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Sint-Laureins zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Waterland-Oudeman
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4320), dan profiteer je al van een korting van zo’n €536. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al ruim tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Waterland-Oudeman liggen tussen om en nabij de €4800 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op plusminus 2860 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Essent en/of Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €715,00 (prijspeil april 2024). Door goedkope zonnepanelen in Waterland-Oudeman bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht doorzoek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117106€3600 – €4200€400
2287011€5150 – €5700€675
3329016€6075 – €6275€775
4406018€6375 – €6600€940
5466020€7075 – €7125€970
6482023€7525 – €8150€1040

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Waterland-Oudeman achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waterland-Oudeman bedraagt 3567,93737738502 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2875 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3975 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Waterland-Oudeman?

Voor het plaatsen van panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waterland-oudeman

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Waterland-Oudeman vergelijken? Met behulp van onze stappenplan vind je moeiteloos een betrouwbare monteur in de buurt. Verscheidene aanbieders beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf de aard van het huis. Het genre huis (schuin + plat) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur geeft op die manier geschikt zonnepanelen advies in Waterland-Oudeman.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Daardoor weten wij ook hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van adviseurs uit de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar let ook op relevante keurmerken (denk aan ISO certificaat, Recyclage, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Waterland-Oudeman op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Waterland-Oudeman
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Waterland-Oudeman een vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!