Watervliet

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Watervliet? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en je kunt er geld mee verdienen. Met een zonnepanelen-installatie wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Vanwege de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Heeft ons huis een geschikt dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Op basis van onze vergelijker check je actuele informatie over zonnepanelen kopen in Watervliet!

zonnepanelen installateur 9988
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Laureins
Postcode99880
Gasverbruik21.860 kWh
Stroomverbruik kWh3568,2497960034 kWh
Gemiddelde energierekening€171,37

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Watervliet juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Sint-Laureins. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Sint-Laureins kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Watervliet
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren met een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4330), dan profiteer je al van een korting van zo’n €537. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een 6% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Watervliet schommelen tussen de €5000 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor om en nabij 2870 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en Nuon betaal je daarvoor ongeveer €717,50 (onkosten juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Watervliet kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119907€3675 – €4400€390
2290011€5200 – €5875€500
3344016€5950 – €6225€800
4380016€6325 – €6600€950
5450019€6975 – €7250€1000
6514023€7525 – €7975€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Watervliet ontdek je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Watervliet is 3568,2497960034 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2875 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3975 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De doorsnee klanten installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort panelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Watervliet?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-watervliet

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Watervliet vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan tref je snel en eenvoudig een uitmuntende vakman in jouw omgeving. Verscheidene leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets het type huis. Het type woning (plat of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Kies tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Watervliet.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Vandaar is het helder hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Als laatste zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met certificering (zoals IEC keurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Watervliet op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Watervliet
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Watervliet een distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!