Evergem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Evergem? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Via zonnepanelen op het dak kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van onze vergelijker tref jij praktische aanbevelingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Evergem!

zonnepanelen installateur 9940
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Duurzame investering.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteEvergem
Postcode99400
Gasverbruik22.830 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€171,96

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Evergem februari 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Evergem. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Evergem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Evergem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€5050), dan bedraagt het voordeel al snel €626. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Evergem variëren tussen de €5300 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in pakweg 3070 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie en/of Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €767,50 (vergoeding februari 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Evergem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
121007€3575 – €4425€410
2276011€5075 – €5750€625
3346016€5950 – €6075€850
4420016€6400 – €6850€880
5444019€7075 – €7250€1000
6500022€7700 – €8200€1100

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Evergem bekijk jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Evergem is 3415 kWh. Je hebt dus nodig circa 11 panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1850 kWh moet je rekenen op 8, voor 2825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de investeerders bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook zijn er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen vallen veel minder op. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Welke vergunning moet ik hebben in Evergem?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-evergem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Evergem vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten zoek jij snel en eenvoudig een erkende specialist in jouw eigen buurt. Verscheidene bedrijven beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de kosten. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het soort huis (plat & schuin) en de oriëntatie van de woning zijn goede voorbeelden. Maak tevens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Evergem.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgen er offertes van deskundigen met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de beste aanschafprijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (zoals RoHS certificaat, VDE keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Evergem op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Evergem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Evergem een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente