Eeklo

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Eeklo? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en fiscaal aantrekkelijk. Middels krachtige zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Via deze website doorzoek je veelzijdige adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Eeklo!

zonnepanelen installateur 9900
 • Lagere energiekost.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteEeklo
Postcode99000
Gasverbruik22.810 kWh
Stroomverbruik kWh3405 kWh
Gemiddelde energierekening€171,65

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Eeklo mei 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Eeklo. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Eeklo zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Eeklo
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€5030), dan is jouw winst al gauw €624. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jenatuurlijk een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000gezinnen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Eeklo komen doorgaans uit tussen de €4200 en €6300 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in ongeveer 3050 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €762,50 (vergoeding mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Eeklo kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120106€3450 – €4250€440
2299012€5075 – €5650€650
3350014€6025 – €6200€875
4410018€6325 – €6675€950
5470019€6950 – €7250€1030
6481023€7400 – €8100€1110

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Verder is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Eeklo tref jij of jouw dak geschikt is. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Eeklo bedraagt 3405 kWh. Je hebt dus nodig pak ‘m beet 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1800 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2975 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3975 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Veel bewoners installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Eeklo?

Voor de installatie van zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-eeklo

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Eeklo vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs vind jij in enkele stappen een uitstekende monteur in je postcodegebied. Diverse bedrijven bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de kosten. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. De huis-categorie (schuin + plat) en de ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur verschaft dan namelijk uitstekend zonnepanelen advies in Eeklo.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn naam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van experts die actief zijn in de regio. Let niet alleen op de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Eeklo op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Eeklo
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Eeklo een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!