Sint-Margriete

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Sint-Margriete? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en fiscaal aantrekkelijk. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door deze pagina bekijk je toepasbare informatie die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Sint-Margriete!

zonnepanelen installateur 9981
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Laureins
Postcode99810
Gasverbruik21.830 kWh
Stroomverbruik kWh3567,31254014826 kWh
Gemiddelde energierekening€171,22

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Margriete oktober 2023

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Sint-Laureins. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Sint-Laureins kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Sint-Margriete
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€5050), dan bedraagt het voordeel al snel €626. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000 woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Sint-Margriete variëren tussen de €4400 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op ongeveer 2840 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Delta of Qurrent betaal je hiervoor wel €710,00 (onkosten oktober 2023). Met goedkope zonnepanelen in Sint-Margriete bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119008€3500 – €4400€430
2298013€5025 – €5725€625
3335016€6100 – €6225€725
4388016€6475 – €6600€950
5435019€7100 – €7200€1030
6506022€7650 – €7825€1040

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Sint-Margriete ontdek jij de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Margriete is 3567,31254014826 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 10 panelen van 300 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3825 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. De meeste investeerders bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Sint-Margriete?

Voor zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-margriete

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Sint-Margriete vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs vind je snel en eenvoudig een betrouwbare vakspecialist in je woonplaats. Verschillende installateurs beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de kosten. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de eigenschappen van de woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Kies vervolgens een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Sint-Margriete.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn naam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Zo weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend zenden zij de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts uit de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (denk aan CE-keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Margriete op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Sint-Margriete
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Margriete een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!