Vlijtingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Vlijtingen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en men kan er flink door besparen. Geholpen door een zonnepanelen-installatie wek je in eigen beheer groene stroom op. Gezien de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Dankzij de zonnepanelen-vergelijker bekijk je handige toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Vlijtingen!

zonnepanelen installateur 3770
 • Direct lagere energielasten.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeenteRiemst
Postcode37700
Gasverbruik20.600 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€164,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Vlijtingen juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Riemst. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Riemst zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Vlijtingen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren extra voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4320), dan is het belastingvoordeel al gauw €536. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Vlijtingen fluctueren tussen de €4000 en €6800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen resulteert in pak ‘m beet 2710 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie en Oxxio betaal je hiervoor wel €677,50 (kosten juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Vlijtingen kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118507€3575 – €4475€380
2309012€5075 – €5875€675
3335016€5975 – €6250€875
4413017€6350 – €6800€880
5459020€7000 – €7125€1030
6502022€7575 – €7950€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Vlijtingen bekijk je de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vlijtingen is 3500 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 12 panelen van 315 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1975 kWh zijn dat er 8, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de investeerders prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Vlijtingen?

Bij het installeren van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vlijtingen

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Vlijtingen vergelijken? Aan de hand van de adviezen van onze specialisten vergelijk je binnen enkele minuten een betrouwbare vakman in de regio. De meeste installateurs bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets zo concreet mogelijk de woning. Het type woning (schuin of plat) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Maak daarna een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Vlijtingen.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Hierdoor komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van vakmannen uit de regio. Pas op voor alleen de scherpste prijs, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (zoals Recyclage, CE-keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan meerdere interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere ondernemingen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Vlijtingen op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Vlijtingen
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Vlijtingen een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!