Val-Meer

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Val-Meer? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. Gebruikmakend van zonnepanelen op je woning wek je jouw eigen duurzame stroom op. Omwille van de dalende inkoopprijs, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Aan de hand van deze pagina vind je accurate adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Val-Meer!

zonnepanelen installateur 3770
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Duurzame investering.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLimburg
GemeenteRiemst
Postcode37700
Gasverbruik20.590 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€164,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Val-Meer juli 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be check jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Riemst. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Riemst kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Val-Meer
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4310), dan is het voordeel al snel €534. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 6% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Val-Meer fluctueren tussen de €5400 en €5600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in om en nabij 2700 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent of Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €675,00 (tarieven juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Val-Meer bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
121006€3475 – €4375€380
2287013€5175 – €5750€650
3342015€5975 – €6100€725
4417016€6425 – €6775€910
5442019€6975 – €7275€1030
6488021€7625 – €8125€1080

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Val-Meer vind je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Val-Meer is 3495 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig ongeveer 10 panelen van 290 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1925 kWh moet je rekenen op 7, voor 2875 kWh zijn dat er 12, en voor 3875 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de klanten bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Val-Meer?

Voor panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-val-meer

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Val-Meer vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan zoek je moeiteloos een betrouwbare expert in jouw eigen buurt. Verschillende specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de tarieven. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf het type huis. Het genre dak (plat en/of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Val-Meer.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week volgen er offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Kijk verder dan de laagste offerte, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (bijv. IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Val-Meer op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Val-Meer
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Val-Meer aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!